Ovocie a zelenina, základ pre zdravé srdce

K častým civilizačným ochoreniam dnešnej doby žiaľ môžeme zaradiť najmä problémy so srdcom a upchatými cievami. Tomuto riziku však môžeme okrem nasadenia zdravšieho životného štýlu zabrániť aj nasadením toho správneho jedálnička zloženého z potravín, ktoré sú voči tomuto ochoreniu odporúčanou prevenciou.

avokádo

K dosiahnutiu alebo prevencii zdravého srdcovocievneho systému nám pomôžu omega mastné kyseliny, ktoré môžeme prijímať ideálne vo forme ovocia. V tomto prípade sa hodí siahnuť najmä po avokáde, ktorého konzumácia znižuje hladinu cholesterolu v krvi, ako aj výrazným spôsobom znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL) a naopak dopomáha k tvorbe toho zdravého a pre zdravie potrebného (HDL). Pravidelná konzumácia tohto ovocia dokáže redukovať potrebné kyseliny o cca 20% v prospech nášho kvalitnejšieho zdravia.

Pokiaľ však exotike nefandíte a hľadáte niečo domáce (a lacnejšie) žiaden strach, ideálne riešenie predstavuje aj „obyčajné“, no pritom tak potrebné jablko. Tieto obsahujú dôležitú látku, ako je pektín. Ide o látku, ktorú radíme k polysacharidom a jej funkcia pre náš organizmus spočíva predovšetkým v prečistení ciev, čo je v našom prípade priam ideálne. Zároveň ide o jednoduchú a chutnú prevenciu, akú by mal nasledovať i zdravý jedinec bez náznaku spomenutého ochorenia.

jablko

A čo v prípade, ak fandíte skôr zelenine?
Schopnosťou prečistiť cievy disponujú najmä látky, ktorými v prípade zeleniny disponuje špargľa. Konkrétne vravíme o obsahu väčšieho množstva vlákniny ako aj vitamínov B,C,E a K. Najmä „béčka“, respektíve vitamín B posilňuje činnosť svalstva a pomáha pri unavenom organizme, zároveň pri správnom trávení tukov. Vitamín E zasa napomáha k omladeniu organizmu a špargľa tak celkovo pôsobí aj voči krvným zranením a je vhodnou prevenciou voči vysokému tlaku.
Pomôcť však môže aj voňavá škorica
Konzumácia minimálne jednej lyžičky denne napomáha k správnej regulácii krvného tlaku a zároveň úprave, respektíve zníženiu cholesterolu v krvi.